fredag 11. mai 2012

Nordkapp - Målkapp - Sluttkapp


No er ein lang skitur ved vegs ende. Med eitt sto me ved havet, då var det slutt på skiføret.

Førre oppdatering kom frå Kautokeino. Derifrå fulde me Kautokeinoelva nordover. Eit par dagar var det mildt, og trått føre, og tanken om å sykle dei siste mila var freistande. Skiføret kan ikkje halde seg i slikt mildver tenkte me... Likevel fortsette me på ski, og over natta kom vinteren attende! Litt etter Lahpoluphhal fekk me selskap av Eirill, ei venninne av Åslaug frå tida i Alta. Ho hadde med gode rundstykker, herleg middagsmat, øl, og to hundar; Neida og Fundin. Eirill og Neida var med oss til dagen etter, medan Fundin vart med oss vidare nordover. Han er ein sterk fyr, eks-trekkhund, og var eit ivrigt medlem i team-HappyCampers. På same tid vart føret betre, og me susa av garde langs skuterløypene mot Iesjavri. I sørenden av denne innsjøen, som er Noreg sin sjette største, fekk me vår fyrste natt på barrabb, og sovna til rypelokk.

Vidare susa me til Jotka fjellstove, der ei anna venninne av Åslaug, Bianca, tok seg ein liten tur på besøk. Det var ho som lånte oss Fundin, og ville vel sjekke at me behandla han fint. Han sa han ville vere med oss vidare! Rett etter Jotka tok me ein tidleg kveld, for å starte opp att til natta. I solsteiken vert føret treigt utover dagen, så me ville prøve oss på skareføret til natta. I firetida var me i gang att, litt surt og kaldt var det, men for eit føre! I femtida sto sola opp, og turen gjennom Stabburdsdalen vart fantastisk. Me gjekk til Bastinggamma, der me kosa oss på kvar vår sengebrisk med fyr i ovnen. Starten frå Bastinggamma vart utsett og utsett, etter to netter kom me oss av garde. Frå Lektojavri kom me inn på skuterkøype att, det er lettvindt å ikkje tenkte så mykje på orienteringa.

Løypa fekk oss til Olderfjord, der me provianterte litt hjå den lokale butikken, og møtte mange trivlege folk som blant anna ga tips om vidare ruteval og informerte om isfiskekonkurranse dagen etter. Me gjekk opp til vatnet der isfiskekonkurransa skulle vere, og møtte dei same folka som me hadde snakka med på butikken. Dei hadde bora 105 hol og sett opp ein lavvo. Dei hadde stolar, bord og reinskinn som me fekk låne til campen vår på ein barrabb oppi bakken. Morgonen etter kom det skuter etter skuter, og det var over 100 menneske på isen. Ikkje rart når premien for største fisk er 10.000 kr! Det freista å bli med på konkurransa, men me laut fortsetje nordover.

Etappa over Porsangerhalvøya var av dei betre, med godt ver, greit terreng og fantastisk utsikt. Etter kvart kom me ned til Kåfjord, der Bianca var så snill å hente pulkane våre slik at me kunne gå dei siste dagane med sekk, sidan det vil bli noko trasking etter asfalt. Ho tok også med seg Fundin og Gouvza. Det var litt rart å sende frå seg Gouvza før Nordkapp, men slik vart det denne gongen.

For å koma oss ut til Magerøya gjekk turen gjennom Nordkapp-tunellen: 7km, 212 meter under havet. Det var uvant for føtene å gå på asfalt med sekk på ryggen, så det var godt å setje opp teltet på Magerøya. Neste morgon hadde me tenkt å gå beinvegen over fjellet, men veret var så ruskete at me bestemte oss for å følgje vegen om Honningsvåg. Frå parkeringsplassen ved Nordkapptunellen fekk me sendt sekkane og skia våre med ein italiensk bobil til Honningsvåg. Dei var veldig trivlege og hjelpsame, og sette tinga våre på bensinstasjonen. Der fylte me opp med pølse, is og kaffi før me heiv sekkar og ski på ryggen og traska vidare. Oppå fjellet vart det endeleg skiføre, føtene var glade for å koma seg på skia att. Utover dagen hadde veret vorte betre, sola skein og himmelen var blå. Utover kvelden vart skiføret berre betre og betre, under slike fantastiske tilhøve bestemte me oss for å gå heilt ut til Nordkapp, sjølv om me eigentleg skulle spare siste biten til dagen etter. I halv 12-tida om kvelden sto me ved globen og såg sola forsvinne i havet. Me sette opp teltet, lagde oss middag, og såg sola stå opp att nokre timar seinare.

Ein betre avslutning på ein lang skitur kunne me ikkje fått!


No kosa mø uss

Eirill dukka opp på Finnmarksvidda

Barrabb-lunsjing i sol, det likar me

Ein rutinert og avslappa, ein ny og meir gira

Kose, kose, kose - det vert aldri nok KOS

Bianca dukka opp på Jotka

Øl smakar utruleg godt på tur, takk Bianca!

To staute gutar og gode turkameratar

Fundin tek livet med ro

Her går det unna på skareføre

Randi les seg opp på Stabburdsdalen nasjonalpark

Pierre har fått besøk av Jean Paul 

Bikkjene synest også at vegvalet til Randi ikkje var det beste.

Bastinggamma

Bastin-toast- NAM!
Fjellpurk. Pass dykk, dei er overalt.

Havet

Knallgodt reinskjøt!


Fantastisk skiføre!
<>
Sjå kva me dreg rundt på, artig kva som dukkar opp når du løftar opp pulkbaggen! Ikkje rart det kan bli litt tungt til tider...


Finnmark er heilt ok.
Gissekonkurranse: kva er dette?
Svaralternativ: motorolje, jäger, cola på farrisflaske eller fjellvatn frå Finnmark

Kulaste camp

Behageleg liv

Åslaug lærer samane å tenne bål

Ho forklarar korleis ho fekk det til, med berre to fyrstikker! Dei er imponert.

Mykje folk på isfiskekonkurranse
<>
Me fyller opp bilen til Bianca i Kåfjord.
"Heihei hurra, no skal eg vandre under havet"
Italiensk besøk i teltet

<>
I Honningsvåg fann me ut at me hadde blitt filma av eit kamerateam heile vegen, og dei har laga eit populært fjernsynskonsept ut av turen vår: 71 grader nord.
Tøy litt - så klarar du 31 km til
<><><><><><><><><><><>
Det går fort avgarde...
... og Nordkapp nærmar seg

Skiføre på Magerøya
<><><><><><><><><><><>
Happy Campers
Mannen må jo få ski, det er framleis vinter! 

Skiføre

Kveldsstemning på Nordkapp 07.05.2012

Fin leirplass

<><><><><><><><><><><>
Gouvza fann seg nye vener i Alta og fann ut at han ville bli att i hundegarden til Hanne Marie og Alexander. Der kjem han til å få det veldig fint!
<><><><><><><><><><><>
Mykje turutstyr skal avgarde.
<><><><><><><><><><><>
Sad Camper #1
<><><><><><><><><><><>
Sad Camper #2

13 kommentarer:

 1. Gratulerer - det har vore moro å følgje dykk! Slike jenter det vil gamle Norge ha ;)

  SvarSlett
 2. Gratulere med gjennomført tur! Gikk samme turen for 2 år sia, og det var helt fantastisk!Kjenner igjen den sære følelsen av at nå er det over.. Om noen mnd skjønner dere hva dere faktisk har gjort og kommer til å være superstolte av dere selv resten av livet ;) Artig at dere fikk selskap av Fundin! Det er jeg som har gitt han navnet og han er oppkalt etter det svære vannet i Einunndalen i nærheten av Folldal (da Fundin er halvt folldøl ;)) og han bodde sammen med meg de de første 6 mnd av livet sitt :) Kos dere med følelsen av å "ha klart det"!

  SvarSlett
 3. Gratulerer med vel gjennomført tur!! :) En fantastisk prestasjon!! Flotte bilder :)

  SvarSlett
 4. GRATULERER! Superbra gjennomført av to spreke valdresjenter. Fulgt bloggen. Fine bilder. Ingen tvil om at dere har trivdes på tur. Blir nok nedtur for dere også å komme hjem. Lykke til med studiene og nye turer i fjellheimen

  SvarSlett
 5. Gratulerer!
  Mange fine bilder og fantastisk prestasjon.

  SvarSlett
 6. Gratulerer med fullføring av det som ser ut som en fantastisk tur! Har fulgt med bloggen og sett på alle de fine bildene med missunnelse... Det ser ut som at dere virkelig har kost dere og nytt hele turen i det fulle. Så dere såvidt da dere var innom Røros og vandret i gatene:)

  SvarSlett
 7. Congratulations! A fantastic trip and a memory to cherish for life. Thanks for sharing and inspiring us.

  All the best,
  The Belgians from Sauvasshytta :-)

  SvarSlett
 8. Gratulerer så mye!
  Artig at dere er i mål (selv om det sikkert er med et visst vemod). Ser ut som dere har hatt en fantastisk tur.
  Lykke til på alle eksamener :-)

  /Sanne (møttes på Grimsbu)

  SvarSlett
 9. Congratulations! I wish I could have been there to meet you two. I've been following a bit of your trip on the web. I live in Honningsvåg and was hoping to meet you when you reached your goal. I write a blog about the North Cape and try to interview those that travel the length of Norway. Is it possible to interview you two via email? I also would like to write an article for an online magazine in the States. Let me know if you are interested and where I can contact you. My email address is erica@godlyplanet.com or you can leave a message on my blog. experiencenorthcape.wordpress.com.
  Sincerely,
  Erica K. Haugli

  SvarSlett
 10. Kjempebra jobba jento! Litt av ein prestasjon. Når kjem boka dikkas? Eller gløym det, eg ventar på filmen.

  Helsing Stian

  SvarSlett
 11. Gratulera så masse jenter!

  En eksplosjon av følelser å ta i rekverket mot sjøen, der kom me ikkje lengre gitt :P

  Masse lykke til med eksamener åssånt. Det hadde vert utrolig morro å møtes i en av norges dnt-hytter, tre langs norge, bautejentene og dere!

  Kjaka pao frå Bautejentene:)

  SvarSlett
 12. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 13. Tusen takk for trivelege kommentarar!! Det har vore stas å vite at de har fulgt med på turen! :-)

  SvarSlett